Nem véletlen, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Megmutatom az én reggelim és elmesélem mit miért eszem, hogy energikus legyen egy napom!
Zab
A táplálkozástudományi szakemberek legfrissebb kutatásai szerint szinte egyetlen más étel sem tudja oly mértékben kielégíteni a táplálék szükségleted, mint a zab.
Az élsportolók szerit is kiváló energiaforrás, és az orvosok is kihasználják a zab sokoldalú gyógyító hatását és védőerejét, sőt ma már a gyermekétkeztetésnek is egyik kulcsfontosságú eleme. A zab a leginkább fehérje dús gabonaféle, s mindemellett a lehető leghasznosabb formában tartalmazza a létfontosságú fehérjeépítő anyagokat is.
Élettani hatása
– gazdag B-vitaminban és E vitaminban
– megtalálható benne a vas, kálium, kalcium, Foszfor és Magnézium is
– nagy a fehérjetartalma
– regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert
– gyulladás gátló anyagokat tartalmaz, amely jó hatással van a gyomorra
– lúgosító hatású
– rákmegelőző hatású, oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását, emellett a benne lévő
Mivel teltségérzetet okoz, ezért a reggelire zabpelyhet fogyasztók kevésbé hajlamosak a délelőtti nassolásra. Túlzásba vitelétől sem kell aggódnunk, mivel rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez az erek és a csontok javítása által, ezen felül az emésztést is javítja. Minden pozitívumával ellenben viszont sokatokban élhet a sztereotípia a zab ízetlenségéről vagy, hogy mekkora szenvedés is legyűrni reggelenként. A jó hír viszont, hogy kreativitásunkat kihasználva rengeteg módon dobhatjuk fel. A gyümölcsök végtelen skáláján keresztül a különféle magokon át még akár eritollal is édesíthetjük, ha édesszájúak vagyunk. Akkor se essetek kétségbe, ha épp semmi nem ugri be.. a folytatásban található ételek mindegyiket remekül passzol egy jó zabkásához.
Az én kedvenc kombinációm a piros gyümölcsös kavarkád. És a tiéd?
Chia mag
A chiamag kifejezetten jó energia- és tápanyagforrás, a magas aminosav- és fehérjetartalma miatt kiváló azoknak, akik intenzíven sportolnak vagy fizikai munkát végeznek. Depresszió ellen is kitűnő, mert tele van ómega-3-zsírsavakkal, ami kifejezetten jó a mentális betegségek megelőzésére. Chiamag a benne lévő antioxidánsokkal lassítja az öregedés folyamatát. Kiváló társ a fogyókúrában, az élelmi rostoknak köszönhetően segíti az emésztést és felpörgeti az anyagcserét. Ilyen tulajdonságok mellett nem csoda, hogy ,,superfood” ként került be a köztudatba. Amilyen kiváló hatásai vannak legalább olyan egyszerűen fogyasztható a mindennapokban. Mivel nincs jellegzetes íze lényegében bármilyen ételre rárakhatjuk, de a legjobban talán a műzli, joghurt és kefir opciókkal járunk. Persze turmixban is kiválóan fogyasztható. Ha érezzük magunkban az alkotói késztetést megprobálkozhatunk a chia mag pudinggal és az ehhez hasonló különlegességekkel is.
Sárgabarack
A sárgabarack gyümölcsének legnagyobb része víz, mintegy 85 százalék, szénhidrát-tartalma 8,5 százalék körüli, kevés 1 százaléknyi fehérje, nagyjából ugyanennyi rosttartalma van, zsírtartalma elenyésző. 100 gramm kajszibarack energiatartalma 44-51 kcal. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas.
Kesudió
Rendkívül sok benne a B2-, B3-, B6- és E-vitamin, ellenben koleszterint nem tartalmaz. Nagy rosttartalma mellett a kesudió segít az érrendszerünk karbantartásában, a koleszterinszintünk normalizálásában. Magas magnéziumtartalmának köszönhetően véd a magas vérnyomástól, a hirtelen fellépő izomgörcsöktől, segít elkerülni a migrént és a fejfájást. Kalciumtartalma védi a csontjainkat és az izmainkat. A kesudió fogyasztása csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát is.
Mandula
A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezően befolyásolják az egészségünket. Mértékletes fogyasztása rengeteg betegség, sőt a rák kialakulása ellen is véd. Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a “rossz” koleszterin szintjét.
Aszalt vörös áfonya
Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt.
Proteinpor
A fehérjedús ételek termogenikus hatásúak. Mivel a protein feldolgozásához (megemésztéséhez) 30%-kal több energiára van szükség, mint a szénhidrát vagy zsír esetében, a magas fehérje tartalmú ételek fogyasztása gyorsítja az anyagcserét. Ahhoz is megfelelő mennyiségű és minőségű proteinre van szükség, hogy a zsírraktárak mobilizálódjanak. Ha nem viszel be elegendő fehérjét, a szervezeted inkább az izomszövetek lebontásával fog energiát nyerni.
Dávid Petra