Fekete Tímea vagyok, jógaoktató.

Tudni kell rólam, hogy igazi kos szellemű, folyamatosan pörgős, akaratos, fejjel megy a falnak típus vagyok. Mindig is imádtam a mozgást, sok évig táncoltam, aerobikot oktattam és szerettem a pörgős, dinamikus sportokat. Persze a jógát már elvből elítéltem,hogy na, ez az ami nekem biztos nem való,hogy  „én csak ott üljek és ne csináljak semmit”… igen ez volt a meggyőződésem, hogy a jóga arról szól, hogy lótuszban ülve OM mantrát énekelgetnek az emberek és várják a megvilágosodást.

Hogyan is lettem mégis jógaoktató ennek ellenére?

5 évvel ezelőtt történt, amikor a jóga és én életre szóló társakká váltunk. Ekkor volt szerencsém részt venni egy dinamikus flow órán, ahol meglepően tapasztaltam, hogy nem tudok szinte semmit megcsinálni, sőt közelében sem voltam a pózoknak, hiányzott az erőm és a hajlékonyságom is a pózok kivitelezéséhez. Először ez nagyon felidegesített, majd kihívást éreztem benne és akaratos, törtető kos létemre, úgy voltam vele, hogy na jó, csak azért is megakarom tanulni ezeket a „ menő pózokat”… Hát így indult a „tudatos jógás karrierem”.

Aztán idő közben rájöttem, hogy ez persze nem ilyen egyszerű, ahogy én gondoltam. Ahhoz hogy sikerüljenek ezek az (ászanák) pózok, hatalmas türelem kellett és alázatos gyakorlás, mely valódi befelé figyelést igényelt.
A folyamatosan csapongó elmémet le kellett állítanom, ami nagyon nem volt egyszerű feladat, sőt még ma is sokszor nehéz.

Alkalomról alkalomra egyre több „menő jóga pózt” sikerült megcsinálnom és közben rájöttem és meg is tapasztaltam, hogy már rég nem az lényeg, hogy valamit elérjek, megcsináljak, hanem maga az út a fontos. A fejlődés, a belső munka, amit közben megéltem, amíg ide eljutottam.

Persze hatalmas öröm mikor valami régóta vágyott dolgot(pózt) sikerül megcsinálni, de legcsodálatosabbak azok a kis harcok, amit az elmédben vívsz, amikor azt hiszed, nem tudod megcsinálni, vagy félsz, feladnád, de ehelyett mész tovább és megnyered a harcot! Ha ezt megtanulod, akkor nem csak a matracon, hanem a valódi életben is tudod ezt kamatoztatni és sok mindent meg tudsz majd valósítani, amit szeretnél. Ezt a fejlődést, a belső munka élményét szerettem volna közelebbről megtanulni, így elvégeztem többféle jóga oktatói képzést is és jelenleg is folyamatosan fejlesztem magam.

Mi nekem most a jóga?

Egy olyan biztos pont az életben, ami mindig örök és állandó, egy folyamat, mely teli van kihívással, élménnyel, és egy olyan valami, amit örömmel, szeretettel és szenvedéllyel gyakorlok és osztok meg másokkal.

A másik csodálatos érzés, amit a jóga ad számomra az az áramlás a flow élménye, vagyis mikor gyakorolsz, eggyé válsz a testeddel és a légzéseddel és megtapasztalod a jelen itt és most pillanatát.

Tehát a jóga az egy önfejlesztési folyamat, amelynek sosincs vége, és ez benne az igazi izgalom. Így ha úgy érzed, szeretnél fejlődni testileg és lelkileg is egyaránt, valamint tennél az egészségedért is, akkor ajánlom neked a jógát!

 

Most már Neked sem kell azt hinned, hogy a jóga csak egy elvont keleti irányzat, ami Tőled messze áll. Megmutatom Neked, hogy az élet mennyi területén tudod hasznosítani a jógát, ha csak egy picit is magadévá teszed.

Próbálj ki több fajtát és találd meg a hozzád legközelebb álló irányzatot. Milyen irányzatok is vannak, és hogy merre indulj, el kezdőként ezekről a következő bejegyzésben olvashattok…

Ne hidd, hanem tapasztald meg!

Timi

 

Írj véleményt!

comments