Joggal teszed fel a kérdést, miben kell segítsd tini gyermeked?!

Hiszen Te mindent megteszel az Ő boldogulásáért. Aminek általában a szülő hangot is ad egy-egy nézeteltérés alkalmával, miszerint szép ruhákban járhat a gyermek, különórákra járhat, okostelefont és egyéb műszaki termékeket kaphat. Aztán nem értjük, hogy miért is duzzog tovább, miért elégedetlen, amikor minden tőlünk telhetőt megteszünk érte. 🙁


Egyszerű a válasz! Tinédzser!

 

Pontosan úgy viselkedik, ahogy a kori sajátosságoktól elvárható. Harcban áll elsősorban önmagával, mert a változásokat Ő is látja, érzi, de nem egészen érti még. Tanult már a hormonokról és a pubertás korról is, de minek…! Ő ezt az egészet nem így akarta, Ő egyszerűen csak fel akar nőni, vagány, szép, sikeres csajszi/pasi lenni, de nem akarta a bizonytalanságot, nem kért a hangulatváltozásokból, a naponta rátörő szorongásokból, önértékelési problémákból, amik hozzáteszem teljesen normális gondolatok az Ő korukban, és rajtunk kívülálló okok idézik elő.

 

Ismerős érzések, ugye?

Mindannyian átestünk ezen, most meg a fejünket kapkodjuk, mi baj a gyerekkel?! Semmi! Lassan fel fog nőni. Valamit akkor is tenni szeretnénk?

Tudunk segíteni Nekik?

Természetesen, igen! Hogyan?

SPORT!!!

 

        

Vannak olyan biokémiai anyagok, amelyek fizikai aktivitás hatására termelődnek az emberi szervezetben. Kettőt különösen fontos most kiemelnünk, mert ezek tudnak a gyermekünk segítségére lenni.

  1. Endorfin

Csökkenti a testi és lelki fájdalom érzést, elnyomja a fáradtságot, boldogságérzést okoz, hatása akár 12 órán keresztül fennáll.

2. Szerotonin      

 

Boldog, gondtalan érzést biztosít, eufóriát idéz elő, valamint segít a depresszió leküzdésében.

Visszatérve —- > SPORT

A rendszeres testedzés pszichés hatásait tekintve, úgy tudjuk gyermekünket ebben a számára és számunkra is erőt próbáló időben segíteni, hogy biztatjuk a sportolásra!

Legcélravezetőbb a pozitív példamutatás, hiszen így egymást tudjátok a holtpontokon átsegíteni, van közös téma, közös érdeklődési kör, és minőségi együtt töltött idő (ami az Ő szemszögükből nézve kész csoda).

Valamint hangoztatni, időről időre következetesen, hogy a társadalom a rossz fizikai- egészségügyi állapoton, az agresszión, a káros szenvedélyeken a sport segítségével változtatni tud!

Gyakorló anyaként, két tinédzser korú lánnyal, tapasztalom, hogy a sport közvetlen összefűz a gyermekeimmel, segíti Őket a személyiségük és önképük egészséges fejlődésében. Mértékletességre, önfegyelemre és türelemre tanítja őket, ami felnőtté válásuk elengedhetetlen eszköze .

Írj véleményt!

comments