A rohanó világban mindig keresünk valami kézzel fogható gyors megoldást hozó dolgot. Ide-oda rohanunk, sokszor nem vagyunk tudatában a cselekedeteinknek, robotként tesszük a dolgunkat.  Így telnek el a napjaink és szépen lassan ez egész életünk. A jóga itt jön képbe. Ezt a folyamatot segít leállítani, hogy szép lassan visszatérhessünk önmagunkhoz.

A jóga tehát egy több ezer éves tudomány, életmód, filozófia, önismereti út… és még sorolhatnám minek is lehet nevezni, de igazából mindenkinek mást jelent. Valaki a testmozgást (ászanázást) érti rajta, valaki a meditációt, a relaxációt, valaki a táplálkozást, a mantrázást, légzéstudatosítást vagy akár egy jó közösséget, kikapcsolódást. Igen, ez mind lehet a jóga!  A lényeg, hogy

találd meg Neked mit jelent a jóga és gyakorold szorgalmasan!

Maga a jóga szó a szanszkrit Yuj „judzs” szóból ered, aminek a jelentése: egyesülés (a test és a lélek teljes egyesülése) és másik jelentésben leigázást jelent, vagyis a tudati folyamatok leigázása (aggódás, agyalás, rágódás elcsendesítésére irányuló folyamat). Patanjali volt, aki először rendszerbe foglalta a jóga tudományának ismereteit és megfogalmazta a 8 lépcsőfokot, ami az önmegvalósítás lehetséges lépéseit mutatja be.

Szerencsére a jóga manapság trendivé vált, sztárok, nők, férfiak, gyerekek is egyre többen gyakorolják. Ez  mindenképp egy pozitívum az egyén és a társadalom szempontjából is.

Vannak szabályok és javaslatok arra, hogyan kell élni „Yogi, Yoginiként”, de szerintem nem feltétlen tudunk aszerint élni, ahogy ezt régen megírták. Nincs mindenkinek akár 1,5 órája egy teljes sorozatot elvégezni. Ezért én mindig azt mondom, kezdd ott, ahol vagy és csináld azt, ami belefér az idődbe. 10 perc is több a semminél.  Egy idő után a tested úgy is érzi, hogy mire van szüksége és egyre több időt szánsz majd erre a teendőre.

A legfontosabb tanítása a jóga filozófiának,

hogy élj egészség tudatosan, élj igazán, éld meg az élet apró örömeit.

Így leszel igazán összhangban a testeddel és a lelkeddel. Nem az a cél, hogy egész nap csak meditálj, légző gyakorlatokat végezz és elzárkózz a valódi élettől. Semmit sem ér a jóga, ha csak abban az 1 órában összpontosítasz. Gyakorolj és légy jelen a valódi életben is!
Ez persze nem olyan könnyű, nem fog 1-2 hónap alatt tökéletesen sikerülni.  De ne add fel, gyakorolj! Én is ezt teszem mindennap.

És egy kis szösszenet az irányzatokról:
Vannak tradicionálisabb irányzatok:  hatha jóga, ashtanga, vinyásza flow, női jóga stb.

A modern világ újdonságai: aerial yoga (lógva jógázhatsz, megtapasztalhatod a súlytalanságot), acroyoga(párosan, akrobatikus elemekkel ötvözött jóga, az egymásra figyelésben van az ereje), supyoga (szörfdeszkás jóga).

Igazából határtalan ma már a választék, amiből válogathatsz és kedvedre is fűszerezheted azokat.

Ha még vannak kérdéseid vagy bizonytalanságaid, hogyan kezdj hozzá, akkor a következő blog bejegyzésben ezekre a kérdésekre is választ kapsz.

Neked is jó gyakorlást kívánok és éld meg a jóga és az élet nyújtotta lehetőségeket!

Timi

Írj véleményt!

comments