Manapság számos mozgásforma rendelkezésünkre áll. Heti szinten, rendkívül változatos és hatékony edzésprogramokat állíthatunk össze magunknak a fitnesztermek kínálataiból, hogy a fizikai aktivitásunkat növeljük/szinten tartsuk, attól függően ki milyen céllal jár edzeni.

Egy valamiben mindenki egyet ért ; minél tudatosabban törekedni az egészség megőrzésére, javítására.

Második fontos szempont; esztétikus, sportos ,tónusos testkép kialakítása,viszonylag rövid időbefektetéssel.

De vajon tudunk-e olyan edzésmódszert választani,ahol a tudatosság ezen formája erőteljesen jelen van?

Igen, tudunk!

 

A neve:

TABATA

A Tabata edzést Dr. Izumi Tabata japán kutatóról és orvosról nevezték el. Eredetileg a japán gyorskorcsolyázó csapat számára akartak egy hatékony edzésformát fejleszteni. Így , az ergométeres(az izom munkateljesítményét mérő készülék,amelyen nyomon követhető a fizikai állóképesség fejlődése) kerékpáron végzett kísérletek során,melyben két csoportra bontva,  6 héten keresztül tesztelték a sportolók teljesítményét, Tabata és a társai arra jutottak, hogy a 20 másodpercig tartó maximális teljesítménnyel végzett mozgás, 10 másodpercnyi szünetek közbeiktatásával, 4 percen keresztül,  sokkal jelentősebb mértékben növelte az aerob teljesítményt ( VO2 max), mint a 60 percig végzett közepes intenzitású tekerés. Emellett Tabata módszere hatással volt az anaerob teljesítménynövekedésre is,míg a másik csoporton ez irányban változás nem volt megfigyelhető!

De mit is jelent számunkra mind ez és hogyan épült be a fitnesz világba?

  1. Számunkra azt jelenti, hogy egy edzésen belül végezhetjük el a kardió mozgást ( aerob energianyerés)úgy, hogy közben jelentős izomtömeg növekedésre (anaerob energianyerés) számíthatunk.
  2. További kutatások kimutatták, hogy a ” Tabata – protokoll”-t alkalmazva különböző gimnasztikai gyakorlatokra,( például:futás magas térdemeléssel,négyütemű fekvőtámasz,fekvőtámaszhelyzetben karhajlítás nyújtás), 20 perces edzés keretén belül,jelentős mértékben növeli a kardióvaszkuláris fitnesz teljesítményt, valamint pozitívan hat a test-összetételre (testzsír %-os csökkenése)

Ezen okokból kifolyólag, már nem csak az élsportolók, és nem csak kerékpáron, futásnál, vagy evezős sportokban használatos edzésmódszer a TABATA,hanem manapság a fitnesztermek közkedvelt óratípusa is lett,nem kevés sikerrel!

 

Miért jó növelni az aerob kapacitást?  Avagy ,hogyan tudsz a teljesítőképességed határain átlépni? -VO2 max + edzés kölcsönhatásai

VO2 max : a szervezet által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyisége,ami a légzőszervrendszertől a vérkeringésen át jut el az izmokhoz ,és hasznosul a sejtekben.

Minél magasabb az egyéni vo2 max értékünk, az adott intenzitás annál kevésbé lesz megterhelő,hiszen kitolódik az egyéni teljesítőképességünk határa. Ez mentális sikerélményt biztosít.

Az aerob kapacitás növelése pedig bizonyítottan jó hatással van a szív- és vérkeringési rendszer hatékony működésére, valamint az izmok anyagcseréjére.

A következő részben megismertetem Veled a Tabata protokollal végzett edzés kivitelezés lehetséges módjait, fontos szempontokat az edzéstervezés során,hogyan kezdj hozzá,helyszíneket,és gyakorlatokat.

 

Kurucz Bea

Írj véleményt!

comments