Hallottál már te is a jógás ismerőseidtől a Napüdvözletről?

Ha eddig nem tudtad mi az,  most megtanulhatod és alkalmazhatod te is a saját életedben ennek a csodálatos gyakorlatnak a pozitív hatásait.

Abban az esetben, ha pedig már jógázol egy ideje, akkor most átismételheted vagy megtanulhatod lépésről lépésre a pontos kivitelezést. Ne hagyd, hogy ruhád korlátozza mozdulataid, gyakorláshoz mindig tökéletesen kényelmes edző- vagy jógaruhát válasz.

Amit a Napüdvözletről, (szanszkrit nyelven Szúrja Namaszkára-ról) tudnod érdemes:

– általában bemelegítésére használják, mert tökéletesen felkészíti a testet a későbbi gyakorlásra

bármikor végezheted a napfolyamán, arra viszont figyelj, hogy étkezés, reggeli előtt gyakorold, teli hassal soha ne próbáld

fejleszti az állóképességet

friss vért oxigént juttat az agyba és az izmokba

megkönnyíti az emésztést, átmasszírozza a belső szerveket

méregtelenítő hatású

– átmozgatja és bemelegíti és felfrissíti az egész testet– legjobb módja, annak, hogy te is pozitívan, energikusan kezdd a napjaidat

A Napüdvözlet gyakorlatsor több jóga stílusban is megtalálható picit más- más változatban, de én most az Ashtanga, vinyásza irányzatos verziót mutatom be nektek, abból is az “A” sorozatot, amit nyugodtan kezdőként is gyakorolhatsz.

Hogy mennyit érdemes elvégezni belőle? Erre nincsenek köbe vésett szabályok. Függ attól, mennyi időd van, milyen erős a tested, mióta gyakorolsz.

Lényeg, hogy figyelj a testedre és áramolj együtt a mozdulatokkal, a légzéseddel.

1.Alapállás: zártállásba helyezkedj el, zárd a tenyereket a szívközpont előtt, nyújtózz fejtetővel felfelé, majd billentsd magad alá a medencét, tartsd a köldök alatti részt feszesen.

2.Belégzésre nyújtózz karokkal felfelé, miközben feszesen tartod az egész tested.

 

3.Kilégzésre hajolj előre, lazítsd el a nyakad. Ha nehéz, nyugodtan hajlítsd be a térdeidet.

4.Belégzésre egyenesítsd a hátad,nyújtsd meg a gerinced, vállakat távolítsd a fülektől. Kezdőként itt is nyugodtan hajlítsd a térdeidet.

5.(Chaturanga tartás) Kilégzésre lépj vagy ugorj hátra, és engedd le a tested úgy, hogy könyöködet hajlítsd be. Figyelj, hogy a könyök és a váll egy vonalban helyezkedjen el, és közben tartsd az egész testedet egy vonalban. Könnyítésként nyugodtan tedd le a talajra a térdeket és úgy végezd a gyakorlatot.

6.Belégzésre told fel magad felfele néző kutya pózba. Ha megy, a lábujjaidon próbálj átgördülni. A váll hátraforgatva, mellkas kiemelve, a combok feszesen elemelkednek el a talajról.

7.Kilégzésre told fel magad lefele néző kutya pózba. A köldök alatti rész és a comb legyen feszes. A térdkalács legyen felhúzva, a gerinc pedig  egyenes. A sarok  közelítsen a talajhoz, a csípőd pedig told fel.
5 be és ki légzésig tartsd meg ezt a pózt. Könnyítésként végezheted hajlított térdekkel, csak figyelj az egyenes hátra.

8.Belégzésre lépj vagy ugorj előre a két tenyér közé és nyújtsd meg a gerincedet.

9.Kilégzésre hajolj előre, lazíts.

10.Belégzésre egyenesedj fel, nyújtózz felfelé.

11.Kilégzésre a karokat helyezd vissza a mellkas elé.

 

Tedd mindennapos szokásoddá ezt a gyakorlatsort.

Fókuszálj már reggel a jó dolgokra, és meglátod a napod is ebben a hangulatban fog eltelni.

Jó gyakorlást Nektek!

Írj véleményt!

comments