Medvehagyma igazi tavaszi zöldség.

Kitisztítja a májat, az ereket, a beleket. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő” hatása miatt. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését.  Bélfertőtlenítő tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazzák.  C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. Felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is alkalmazzák.

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 10 dkg rizsliszt
  • 1 evőkanál zabkorpa
  • ½ csomag sütőpor
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál őrölt bors
  • 2 egész tojás+1 a tetejére
  • 1 dl tej
  • 20 dkg kókuszzsír
  • egy kis csokor aprított medvehagyma levél (Te döntöd el, mennyire szereted hagymásan)
  • tetejére zsírszegény reszelt sajt

Elkészítése:

A lisztet, zabkorpát, sütőport és a fűszereket keverd össze. Külön a 2 tojást a tejjel verd fel habosra és add a lisztes keverékhez. Lágyan keverd össze és szórd bele a medvehagymát, majd tedd bele a kókuszzsírt, ami legyen puha, hogy könnyen tudj vele dolgozni (melegítsd fel egy kicsit gőz felett, de ne hagyd, hogy megolvadjon). Alaposan dolgozd össze. Ha szépen összeállt, hagyd pihenni egy fél órát a hűtőszekrényben.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztát gyúrd át egy picit, aztán nyújtsd kb. egy centi vastagságúra. Kend meg a tetejét felvert tojással és szórd meg a reszelt sajttal. Tetszőleges formákat szaggathatsz belőle.

Tett sütőlapra vagy tepsibe és süsd aranybarnára kb. 20-25 perc alatt.

Írj véleményt!

comments